In 5 stappen naar meer eigenwaarde

Is een knuffel van De Knuffeldokter te verkopen? Of moet het gratis beschikbaar zijn? Geld vragen voor zoiets normaals als een knuffel heeft iets vreemds. Ik durfde bijna niet voor mijn wens uit te komen. De reacties op mijn idee waren ook niet mild: “Is dat niet een soort porno?” En toch voelde ik heel duidelijk dat ik het niet meer gratis wilde doen. Mijn knuffels zijn professioneel: met aandacht en op maat, ongeacht wie je bent. Het antwoord op mijn vragen kwam toen ik stopte erover na te denken en er wat mee ging doen*. Ik ging de stad in, verkleed als De Knuffeldokter, met bordjes 1, 5 0f 100 euro in mijn tas en versterkt met mijn knuffelteam. Wat begon als het €100-voor-een-knuffel-experiment leverde me de 5 stappen naar eigenwaarde op.

Gratis knuffel

Ik ging staan in de Barteljorisstraat in Haarlem en opende mijn armen, nog zonder geld ervoor te vragen. Een eerste knuffel. Dat gaf een goed gevoel. Ik haalde het bordje €1 euro erbij. Een vrouw liep langs en zei dat een knuffel gratis moest zijn. “Ik werk al jaren met kinderen voor weinig geld en dat doe ik vanuit mijn hart. Liever liefdewerk dan alleen een goed gevulde beurs.” Het was pijnlijk haar dit te horen zeggen want ik zag mezelf in haar ogen. Ik deel ook vol overtuiging mijn professionele liefde (als knuffeldokter en als haptotherapeut) omdat dit mijn talent is. En vraag en krijg er te weinig financiële waardering voor.

Onbetaalbare knuffel

Zonder eurobordje gaf ik vervolgens een man een knuffel en vroeg hem, mezelf bemoedigend toesprekend, wat hij het waard vond. Verrast keek hij op en dacht na. Ik lichtte toe waarom ik dit hem vroeg. Hij voelde in zijn zak en gaf mij 5 euro. Normaal gesproken had hij nooit contant geld bij zich voegde hij toe. Wow! Ik was verguld dat ik het durfde te vragen en hij mij dit gaf. Later op de dag belde hij mij op om te zeggen dat zo’n knuffel eigenlijk onbetaalbaar is…

Gelijkwaardige knuffel

Een aantal mensen die een knuffel kregen begreep waarom ik er geld voor vroeg en betaalden vanuit hun hart. Maar niet iedereen vroeg ik om geld omdat ik dat even niet durfde. Een andere vrouw had mijn bordje van 100 euro niet gezien en vond, toen ik dat benoemde, dat het gratis moest zijn. Ik besloot haar toch een knuffel te geven. Dat voelde voor mij niet goed. Ik was mezelf niet trouw. Een vrouw had niet meer dan 85 cent bij zich en een open houding. Hoewel het minder was dan ik vroeg voelde de knuffel bij haar wél gelijkwaardig. Eén vrouw zei dat ze zich nooit liet stoppen voor zoiets maar ze was geraakt door mijn vrolijke en uitnodigende uitstraling. “Knuffelen is niets voor mij maar dat je me hebt laten stoppen is al bijzonder.”

In 5 stappen naar meer eigenwaarde

Conclusie: een knuffel is te verkopen en het gaf me nog steeds een goed gevoel! Heel wat mensen zijn bereid er een euro voor te betalen als ik om 1 euro vroeg. Als ik zonder bord achteraf vroeg wat het waard was, betaalden mensen meer dan 1 euro. Maar om die vraag te stellen moest ik wel elke keer zelf een drempel over. 100 euro kreeg ik niet; wel een aantal nadenkende en soms verontwaardigde gezichten. Dit experiment heeft me ook duidelijk gemaakt dat om mijn eigenwaarde te voelen ik 5 stappen moet nemen. Deze 5 stappen kun je toepassen op alle drempels die je wilt nemen. Bijvoorbeeld bij het op iemand afstappen die je leuk vindt. Het bespreken van een spannend onderwerp in je relatie of met je leidinggevende. Ga het experiment aan en je krijgt vanzelf het antwoord dat je nodig hebt!

Stap 1: Ga op onderzoek uit
Als je voelt dat je niet op waarde geschat wordt doe dan onderzoek naar hoe dit komt. Hierdoor confronteer je jezelf met je angst om afgewezen te worden. Doe een reality check of je vrees reëel is.
Stap 2: Creëer goede randvoorwaarden
Een randvoorwaarde is bijvoorbeeld steun vragen van mensen die je vertrouwt. Door dit experiment samen te doen met mijn knuffelteam hielpen ze mij de drempel over. Ook koos ik een handig moment en goede plek uit.
Stap 3: Probeer niemand te redden
Laat je doel los om anderen een goed gevoel te geven. Dit is niet jouw taak maar dat van de ander zelf. Ik nodig iemand uit voor een knuffel maar het is aan de ander om hier gebruik van te maken. Voor mij dus geen gratis knuffel meer geven als ik er geld voor vraag. Wees jezelf niet ontrouw ten behoeve van een ander.
Stap 4: NEE heb je, JA kun je krijgen
Tijdens mijn onderzoek kreeg ik soms meer geld en soms een afwijzing. Na zo’n afwijzing sprak ik mezelf weer moed in om voor mij gevoel meer te vragen van een ander (namelijk geld) dan ik normaal zou doen. Dat iemand mij dan onaardig vindt of alsnog nee zegt maakt niet dat mijn knuffel minder waard is. Incasseer en ga gewoon weer door!
Stap 5: De drempel nemen geeft al vertrouwen
Ik voelde dat het aangaan van het experiment de grootste drempel was. Die drempel nemen gaf mezelf al zekerder gevoel. Daardoor had ik plezier in wat ik deed en bereikte ik zelfs mensen die normaal niet zouden reageren. Die houding leverde me de meeste financiële waardering op. Het opzoeken van je grens levert al zelfvertrouwen op!
Delen
Gepubliceerd door:
Eline Blom

Recente artikelen

Woorden schieten tekort

De worsteling tussen het verlangen om bijzondere gevoelservaringen te delen en mijn onzekerheid over dat…

6 jaar geleden

STOP met aanpassen! Voorkom een relatie-burn-out!

Ik sta helemaal ten dienste van het geluk van een ander. Ik kan heel hard…

8 jaar geleden

Aanmelden

8 jaar geleden