Home » Blog » blog » Heeft mijn relatie nog voedingsbodem?

Heeft mijn relatie nog voedingsbodem?

door | 11 mrt, 2019 | blog, Blog Home, Liefdesblog, Relatietherapie

“Heeft mijn relatie nog voedingsbodem?” Met deze vraag kwam een vrouw bij me. Ze voelde liefde voor een ander, maar wilde investeren in de relatie met de man met wie ze twee kindjes heeft. Ik zie het nog voor me dat we op de stoel tegenover elkaar zaten om te kijken of ze dichter bij haar gevoel kon komen. Ze voelde zich zo afgesloten van haar hoofd en haar lijf. Ze had moeite haar eigen bodem te voelen. Als ik haar aanraakte, begon ze helemaal te trillen. Het was voor haar heel spannend om iemand zo dichtbij te laten, omdat ze dan geen controle meer voelt.

Toen haar vriend na een aantal individuele sessies meekwam, deden ze een oefening hoe je elkaar kunt ondersteunen. Zij had moeite om zich aan hem over te geven. Hij wilde dat ze dat deed, maar had moeite om haar daartoe uit te nodigen. Dit hield de afstand naar elkaar in stand, een duidelijk patroon.

En nu kwam ze weer alleen. Hij had besloten de relatie te beëindigen. Ze was heel kwetsbaar en heel dichtbij haar gevoel. De afgeslotenheid die ze eerst voelde tussen haar hoofd en haar lijf was er niet meer. Ze was één geheel en voelde zich krachtig. Zelfs in deze lastige situatie, waarin er gebeurde wat zij eigenlijk niet wilde, kon ze dicht bij zichzelf blijven. En dat terwijl ze de keer daarvoor, toen ze nog samen kwamen, echt in paniek was. Wat ik in haar zag, was dat ze haar bodem had gevonden nu ze uit elkaar waren. Ze zocht de voedingsbodem in haar relatie en vond die in zichzelf.

Dit proces zag ik ook bij een mannelijke cliënt die heel bang was zijn relatie te verliezen. Hij deed alles om zijn relatie te behouden. Hij ging ver over zijn eigen grenzen heen, omdat hij alleen al bij de gedachte aan een scheiding in paniek raakte. Hij deed grote investeringen in de relatie. Te laat voor de relatie bleek, maar niet voor hemzelf. Net toen hij dacht dat de grond onder zijn voeten vandaan zou vallen, voelde hij zijn eigen bodem. De stevigheid die hij zocht in de relatie, vond hij in zichzelf toen de relatie voorbij was. Wat een investering in de relatie met hun partner leek te zijn, bleek een investering in de relatie met zichzelf.

We zijn geneigd onze eigenwaarde te koppelen aan het feit dat we een relatie hebben. Maar deze twee mensen laten zien dat een relatie jouw waarde niet bepaald. Deze komt niet van buitenaf, maar zit binnenin.

Over mij

Eline Blom begeleidt gevoelige mannen en vrouwen om authentiek te zijn in liefdesrelaties. In haar blog’s schrijft ze vaak uit eigen ervaring en geeft voorbeelden en tips uit haar praktijk voor haptotherapie en relatietherapie.

Gerelateerde artikelen

5 tips voor een geslaagde date

5 tips voor een geslaagde date

Een date is al geslaagd als je jezelf bent en de ander je dus goed kan leren kennen. Wat maakt jezelf zijn tijdens een date zo lastig? Er is spanning omdat je hoopt dat dit de partner is waarop je al een tijdje wacht en omdat je niet afgewezen wilt worden. De spanning moet je op een of andere manier los zien te laten. De volgende 5 tips gaan je daarbij helpen.

lees verder

De e-cursus heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en sterker gemaakt

De cursus als geheel heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven, sterker gemaakt en heeft mij geleerd om meer liefde voor mijzelf te hebben. Verder heb ik geleerd om bij mijzelf te blijven en dat ik mijn gevoelens van liefde mag hebben omdat het nu eenmaal mijn gevoelens zijn. Ik mag en kan vertrouwen op mijn gevoel omdat ik gevoelsmatig weet of iets klopt of niet. Vroeger dacht ik te veel over dingen na (omdat ik te veel gericht was op wat ik dacht dat anderen van mij verwachten/willen), maar dat werkt voor mij (als gevoelsmens) gewoon niet goed. Bovendien geniet ik nu meer van de momenten in het nu en ben ik beter in staat om dingen los te laten en problemen van anderen bij die anderen te laten en mij er niet zoveel van aan te trekken.

lees verder
De omhelzing

De omhelzing

In een omhelzing kun je ervaren hoe het gesteld is met de mate van autonomie en verbondenheid in je relatie. Bij deze oefening zit begeleidende audio.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin