Home » Blog » blog » 5 tips voor een geslaagde date

5 tips voor een geslaagde date

door | 15 jul, 2015 | blog, Blog Home, Liefdesblog, liefdestips nieuwe relatie

Met een geslaagde date bedoel ik niet dat je perse de ware hebt gevonden. Dat zou natuurlijk wel mooi zijn! Een date vind ik geslaagd wanneer je jezelf bent geweest en je helder hebt of je deze persoon beter wil leren kennen.

Een duurzaam liefdevolle relatie kan naar mijn idee alleen ontstaan als je jezelf bent en nieuwsgierig blijft naar de ander. Waar het in daten dus om gaat is hoe jij ervoor zorgt dat je op je gemakt bent en de ander dat ook kan zijn. Daarna kun je een realistische inschatting maken of je vaker bij elkaar zou willen zijn.

Wat maakt jezelf zijn tijdens een date zo lastig? Er is spanning omdat je hoopt dat dit de partner is waarop je al een tijdje wacht en omdat je niet afgewezen wilt worden. De spanning moet je op een of andere manier los zien te laten. De volgende 5 tips gaan je daarbij helpen:

1. Laat de hoop varen op de ware. Wees er zeker van dat er iemand voor is. Hoop is iets waarmee je ‘in je hoofd’ gaat zitten. Als je tegen iemand zegt: ‘ik hoop je nog te zien’ dan merk je dat je met je lijf iets omhoog gaat en je adem even in houdt. Maak van je uitgangspositie voor een date: ‘Ik weet zeker dat er iemand voor me is’. Kun je voelen wat die zin met je lichaam doet? Je zakt iets in je stoel en bent meer ontspannen. Je ademt uit. Als je zeker weet dat er iemand voor je is hoef je je tijdens je date alleen te richten of het deze persoon is. Probeer dan je in je hoofd bedachte checklistjes los te laten en ga voelen. Lees daarover meer in tips 4.

2. Accepteer afwijzing als een onderdeel van jouw zoekproces. Als iemand niet meer wil afspreken kan dit  vervelend voelen omdat jij je niet goed genoeg voelt. Dit gaat veranderen als jij een ‘nee’ van iemand anders kunt gaan ombuigen. Dit gebeurt als jij het niet meer ervaart als een afkeuring van jou als persoon naar een niet geschikt-gevonden als partner. Dit besef gaat je veel vrijheid geven. Dus de volgende keer dat iemand zegt geen volgende afspraak met je te willen hoor dan: ‘jij past niet bij mij’ en niet ‘jij bent geen geschikte persoon’. Dit geldt overigens ook als jij iemand ‘afwijst’. Je wilt wel eerlijk zijn maar wil de ander geen pijn doen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om maar ‘niets’ van zich te laten horen. Dan hoef je de niet geconfronteerd te worden met een schuldgevoel omdat je een ander ‘pijn’ hebt gedaan. Zeg in dit geval dat de ander niet bij je past als partner en waarom niet. Het is aan de ander om deze afwijzing te accepteren als onderdeel van zijn of haar zoekproces.

3. Daten is serieus spelen. Naarmate we ouder worden worden we serieuzer. In het daten kan serieusheid eerder tegenwerken dan helpen. Teleurstellingen en hoge verwachtingen in de liefde maken je minder vrij in het contact. Als je daten kunt zien als een vorm van spelen zoals kinderen of clowns dat doen kan dit veel vrijheid geven. Daten wordt meer ongedwongen, spontaan en in het moment-samenzijn. Je hoeft je serieuze kant niet los te laten, maar voeg er wat speelsheid aan toe.

4.  Gebruik je zintuigen! Ik wil je uitnodigen om tijdens het daten je zintuigen bewuster mee te laten doen. Je lichaam geeft allerhande signalen af en het is de kunst om ze goed te verstaan. Als je je lichaamstaal (en die van de ander) goed ‘verstaat’ heb je een perfecte graadmeter om te voelen of het contact goed is en of het aan jezelf of aan de ander ligt als het niet loopt. Ik denk dat al je zintuigen ‘ja’ moeten zeggen wil je date een passende partner kunnen zijn. Als meer mensen naar al hun zintuigen luisteren zouden er duurzamere relaties ontstaan.

  • Kijk naar wat iemand van zichzelf laat zien – wat laat jij van jezelf zien?
  • Luister naar wat iemand echt vertelt – wat laat jij horen?
  • Voel of je een beweging naar iemand toe of van iemand af maakt – welke beweging maakt de ander naar jou?
  • Ruik aan de ander en wat doet dat met je?
  • Smaakt iemand lekker (zoenen is daarom een belangrijke partnertest!)

5. Wees authentiek en eerlijk. Als je de eerste 4 tips ter harte neemt volgt als vanzelf tip 5. Een date werkt het beste als jij jezelf kunt zijn en de ander dat ook is. Jij moet jouw date in de gelegenheid stellen jou echt te leren kennen. Wees niet bezig met wat de ander van je vindt maar met jezelf laten zien zoals je bent. Wees waarachtig en dus niet minderwaardig of te hoog van de toren blazend. Vraag aan jezelf tussendoor: ben ik nog mezelf of doe ik mezelf anders voor? Vaak doe je anders omdat je bang bent afgewezen te worden als je helemaal jezelf bent. Of omdat je deze persoon toch niet zo leuk vindt en daarmee jezelf oninteressanter maakt. Het is beter dat je nu al weet of jullie bij elkaar passen dan na een half jaar. Wees daarom jezelf. Daten is geen ‘feel-good-movie’ maar een snelle manier te weten of je meer tijd met iemand wilt doorbrengen.

Succes!

Misschien zijn deze activiteiten interessant voor jou:

E-cursus ‘In 50 dagen klaar voor een nieuwe relatie’ 

Over mij

Eline Blom begeleidt gevoelige mannen en vrouwen om authentiek te zijn in liefdesrelaties. In haar blog’s schrijft ze vaak uit eigen ervaring en geeft voorbeelden en tips uit haar praktijk voor haptotherapie en relatietherapie.

Gerelateerde artikelen

De e-cursus heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en sterker gemaakt

De cursus als geheel heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven, sterker gemaakt en heeft mij geleerd om meer liefde voor mijzelf te hebben. Verder heb ik geleerd om bij mijzelf te blijven en dat ik mijn gevoelens van liefde mag hebben omdat het nu eenmaal mijn gevoelens zijn. Ik mag en kan vertrouwen op mijn gevoel omdat ik gevoelsmatig weet of iets klopt of niet. Vroeger dacht ik te veel over dingen na (omdat ik te veel gericht was op wat ik dacht dat anderen van mij verwachten/willen), maar dat werkt voor mij (als gevoelsmens) gewoon niet goed. Bovendien geniet ik nu meer van de momenten in het nu en ben ik beter in staat om dingen los te laten en problemen van anderen bij die anderen te laten en mij er niet zoveel van aan te trekken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin