In een liefdesrelatie is het continu bewegen tussen vasthouden en loslaten. Het gaat doorgaans goed wanneer je allebei luistert naar je behoefte en eerlijk bent over je gevoelens.
Problemen in de liefde ontstaan wanneer je de ander vasthoudt omdat je bang bent te verliezen. Of wanneer je de ander loslaat omdat je de confrontatie uit de weg gaat. Tijdens conflicten in de relatie is er meestal een die zich terugtrekt en een ander die aanvalt. De “aanvaller” is op zoek naar respons, terwijl de “terug-trekker” zich steeds meer in het nauw gedreven voelt.
Stellen met problemen zijn eerder met elkaar vergroeid dan uit elkaar gegroeid. Achter de ruzies ligt een verlangen om te voelen dat je geliefd wordt. Om zich goed te voelen zijn ze afhankelijk van elkaars bevestiging. Maar als die bevestiging steeds uitblijft, kom je terecht in een vicieuze cirkel van afwijzingen.
Je bent gevoelig voor afwijzing als je:
1. Vooral bezig bent met wat de ander nodig heeft
2. Niet kenbaar maakt wat je werkelijk voelt
3. Gedrag of uitspraken van je partner snel ervaart als een aanval
Als angst voor afwijzing geen rol meer speelt, kun je je partner vasthouden om te laten voelen dat je er voor hem of haar bent en loslaten omdat je hem of haar vrij wilt laten.
Wat kun je doen om je minder afgewezen te voelen?
1. Onderzoek wat maakt dat jij je afgewezen voelt. Vaak is het een pijnlijke ervaring van vroeger die in het heden door je partner wordt opgeroepen.
2. Besef dat een “aanval” of “terugtrekking” (van jezelf en je partner) een poging is om te voorkomen afgewezen te worden.
3. Probeer te benoemen naar de ander wat je een afgewezen gevoel geeft. Als je met elkaar over die gevoelens kunt praten, geeft dat ruimte en vertrouwen.
In mijn begeleiding leer je zelf je angsten en verantwoordelijkheden te dragen. Hierdoor ervaar je kritiek minder snel als afwijzing en houd je je relatie schoon.
0 reacties