Ergernissen tussen partners
Grenzen in het gezin
Behoeften versus grenzen
Waar ligt je grens?
Misschien herken je een van de volgende fysieke reacties:
- toegenomen spierspanning in je lichaam, bijvoorbeeld in je schouders of nek
- onrustig gevoel in je buik
- drukkend gevoel op de borst
- verhoogde hartslag
- snellere ademhalingalerte blik
Een grens tegenkomen geeft ook emotionele reacties:
- ergernis
- boosheid
- frustratie
- woede
- angst
- onzekerheid
De mate waarin je een grens ervaart speelt ook mee. Je kunt een grens zien als een zwarte rand, op die rand geeft je lichaam duidelijke signalen af. Daarvoor zit een grijs gebied, waarin je ook signalen krijgt, maar in een lichtere mate. Hoe eerder je dit opmerkt, hoe beter je in staat bent grenzen aan te geven.
Hoe geef je je grens aan?
Om communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen, helpt het te spreken vanuit je eigen beleving. Dit houdt in dat je altijd communiceert vanuit jezelf. Wat je ziet, voelt en vindt over een ander is per definitie subjectief. Houdt wat je zegt daarom ook zoveel mogelijk objectief en vanuit jezelf. Zeg niet ‘jij doet…’, maar ‘Ik ervaar als jij doet…’.
Vervolgens kun je de volgende stappen gebruiken:
- Geef je waarneming weer. Bijvoorbeeld: ‘Je zit televisie te kijken, terwijl ik tegen je praat’. Je oordeelt niet en geeft feitelijk weer wat je ziet.
- Verwoord je gevoel over de situatie. Bijvoorbeeld: ‘Ik voel me niet gezien en dat doet me pijn’. Je geeft geen verwijt, maar een inkijkje in jouw binnenwereld. Hoe jij je voelt is voor jou waar, dat staat niet ter discussie. Net als het gevoel wat de ander heeft.
- Geef je behoefte aan. Bijvoorbeeld, ‘Ik wil iets belangrijks met je delen.’ Jij bent zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je behoefte en niet de ander.
- Doe een concreet verzoek. Bijvoorbeeld. ‘Zou je de tv even uit willen zitten en 5 minuten naar me willen luisteren?’
Grenzen in intimiteit en seksualiteit
Als wat je partner geeft voor jou te veel is, heb je drie mogelijkheden in reageren: Ja, nee of iets anders. De meest voor de hand liggende reactie is een ‘nee’, want je voelt dat er over je grens wordt gegaan. Maar als je wel intiem wilt zijn met je partner, is deze ‘nee’ te absoluut en stopt je gevende partner waarschijnlijk helemaal met geven. Maar als je ‘ja’ zegt terwijl je het niet wil, dan ga je over je eigen grens. In dit geval voel je een ‘ja’ en een ‘nee’. Je wilt wel de aanraking, maar niet op deze manier. Een goede optie is dan om ‘iets anders’ te doen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Deze aanraking is voor mij te stevig, ik heb liever als je me wat zachter streelt.’ Je kunt dit zeggen, maar ook doen, door de hand van je partner naar een andere plek te begeleiden. Naast het aangeven van een grens, uit je dus ook je wens. Daarmee hou je het contact of het liefdesspel gaande, en doe je recht aan wat jij al of niet prettig vindt.
Geven en nemen
De balans in grenzen stellen
In een liefdesrelatie is het nodig om elkaars grenzen en wensen op te zoeken, erop af te stemmen en ze aan te geven. Soms blijf je ervoor, soms ga je er overheen. Ik zie een grensoverschrijding niet per definitie als een moedwillige aanval, maar als een poging tot intimiteit. Partners die hun eigen grens beschermen, proberen hun autonomie te behouden. Dit is geen probleem, tenzij dit een patroon is. Zoals bij een stel waarbij er niemand meer ‘op de dansvloer’ staat of waar er voortdurend escalaties zijn. Dan is relatietherapie een hulpmiddel om de patronen te doorzien en te doorbreken. Een relatietherapeut bekijkt jullie probleem van een afstand en kan er nieuw en realistisch licht op laten schijnen. Een relatietherapeut weet het niet beter, maar is wel in staat om zonder oordeel en met gevoel een setting te creëren waarin jullie zelf tot werkende oplossing kunnen komen. Hoe eerder je met je probleem komt, hoe groter de kans dat je elkaar ‘op de grens’ ontmoet.
0 reacties